Reguli sportive FRAE

REGULI SPORTIVE PENTRU COMPETITIILE NATIONALE - 2016
................................................................................................................

1. INTRODUCERE
1.1. Definitii

2. ECHIPAMENT SPORTIV
2.1. Echipament individual
2.1.1. Echipament obligatoriu
2.1.2. Echipament suplimentar
2.2. Echipament pe echipa
2.3. Echipament pentru vertical race
2.4. Echipament furnizat de organizator

3. DESFASURAREA COMPETITIEI
3.1. Sedinta tehnica
3.2. Comportamentul competitorilor
3.3. Startul
3.4. Traseul
3.5. Sosirea
3.6. Premierea
3.7. Securitatea

4. MEDIUL DE DESFASURARE, PERICOLE

5. CLASAMENTE
5.1. Infractiuni si penalizari
5.2. Contestatii
5.3. Clasamente

6. DOPAJUL
7. COMPETITII
7.1. Campionatul National
7.2. Cupa Romaniei (Turul de Schi Alpinism al Romaniei)

1. Introducere:
Aceste reguli descriu drepturile si obligatiile sportivilor participanti la competitiile nationale de schi-alpinism agreate de FRAE.
1.1. Definitii:
Competitiile de schi-alpinism sunt competitii cronometrate care se desfasoara pe munte, in principal pe schiuri si combina si tehnici de alpinism. Se disting patru tipuri de probe in schi-alpinism:
- individual: competitie individuala care consta in parcurgerea contra cronometru a unui traseu compus din minim doua urcari si doua coborari in munte, avand intre 1000m si 1600m diferenta de nivel.
Categorii: 15-20 ani juniori, masculin si feminin; 21-23 ani tineret, masculin si feminin; 24-40 ani seniori, masculin si feminin; +40 ani veterani, masculin si feminin.
 - echipe: competitie pe echipe din 2 oameni, care consta in parcurgerea contra cronometru a unui traseu compus din minim doua urcari si doua coborari in munte, avand intre 1400m si 2000m diferenta de nivel.
Categorii: masculin, feminin, mixt si masculin master (fiecare membru sa fie trecut de 40 ani).
- vertical race: competitie individuala care consta in parcurgerea contra cronometru a unui traseu compus dintr-o singura urcare pe partie amenajata, avand intre 400m si 1000m diferenta de nivel in functie de categorie.
Categorii: 15-20 ani juniori, masculin si feminin; 21-23 ani tineret, masculin si feminin; 24-40 ani seniori, masculin si feminin; +40 ani veterani, masculin si feminin.
 - stafeta: competitie pentru echipe formate din 2 oameni, care parcurg pe rand un traseu compus din minim o urcare si o coborare in forma de circuit, avand intre 100 si 200m diferenta de nivel.
Categorii: masculin, feminin, mixt, masculin master (fiecare membru sa fie trecut de 40 ani).

- Pentru incadrararea intr-o anumita categorie de varsta se considera varsta implinita la inceputul anului calendaristic.

2. Echipament sportiv:
- Lista de materiale si echipament de mai jos este valabila pentru toate categoriile si toate tipurile de trasee. Echipamentul de securitate notat cu * trebuie sa fie conform cu normele europene sau UIAA si sa nu aiba modificari.
- Juriul isi rezerva dreptul sa respinga orice echipament care nu este conform cu cele de mai jos, este deteriorat sau inadecvat.
- Este interzisa schimbarea echipamentului in timpul cursei, cu exceptia betelor si a schiurilor rupte.
2.1. Echipament individual:
2.1.1. Echipamentul individual obligatoriu:
- a. Schiuri echipate cu canturi metalice pe cel putin 90% din lungimea lor si cu latime de cel putin 60 mm sub bocanc. Schiurile trebuie sa aiba cel putin 150 cm lungime.
- b. Legaturi care sa permita atat miscarea calcaiului la urcare cat si blocarea acestuia la coborare. Legaturile trebuie sa aiba sistem de declansare (gen securit) lateral si frontal.
- c. Bocancii trebuie sa fie suficient de inalti ca sa acopere glezna si cu talpa profil Vibram sau un material similar. Talpa trebuie sa acopere cel putin 75% din suprafata bocancului iar adancimea profilului talpii sa fie de cel putin 4mm. Bocancii trebuie sa permita fixarea coltarilor. Folosirea bocancilor sau a legaturilor de schi fond este strict interzisa.
- d. O pereche de bete de schi fond sau alpin cu un diametru maxim de 25 mm si cu rozeta nemetalica.
- e. O pereche de piei de foca.
- f. Trei randuri de haine pentru partea superioara a corpului, cu maneca lunga, de marime potrivita, din care unul de protectie contra vantului (hanorac, geaca, etc.).
- g. Doua randuri de haine pentru partea inferioara, pantaloni lungi potriviti pe masura fiecarui competitor, din care unul de protectie contra vantului (gen suprapantalon).
- h. Un rucsac in care sa incapa echipamentul cerut si care sa aiba un sistem de atasare a schiurilor .
- i. O pereche de manusi.
- j. Caciula sau bentita.
- k. O pereche de ochelari de soare cu filtru UV.
- l. Casca de protectie. Daca organizatorul nu cere in mod clar o casca care sa respecte normele europene sau UIAA-EN 12492, se poate folosi o casca de schi sau bicicleta.
- m. Folie de supravietuire de minim 1,80 metri patrati.
- n. Un pansament compresiv.
2.1.2. Echipament individual suplimentar:
In functie de conditiile particulare ale cursei, organizatorul poate cere:
- o. ARVA*– un transceiver pentru avalansa conform standardului (frecventa de 457 kHz). Fiecare competitor trebuie sa poarte acest dispozitiv in contact direct cu corpul sau, pe sub haine si fixat pe pozitia emisie pe toata durata cursei. Sportivul este responsabil de buna functionare a acestui aparat.
- p. Lopata de avalansa ( 0,2m x 0,2m minim ), fara modificari.
- q. Sonda de avalansa, lungime minima 240cm, fara modificari.
- r. Casca* care sa respecte normele europene sau UIAA –EN 12492 (UIAA 106).
- s. O pereche de coltari* cu cel putin 10 colti din care 2 frontali, sa respecte normele europene sau UIAA, fara modificari, sa fie reglati pe marimea bocancului sportivului. Curelele de siguranta sunt obligatorii. Daca coltarii nu sunt pe bocanci ei trebuie purtati in rucsac impachetati colt pe colt.
- t. Un ham* care sa respecte normele europene sau UIAA, fara modificari.
- u. Doua bucle (lonja) de un metru, cu diametru minim de 8mm, legate de ham, avand la cealalta extremitate o carabiniera certificata UIAA de minim 22kN.
- v. Al patrulea rand de haine pentru partea superioara cu maneca lunga si de marime potrivita competitorului.
- w. A doua pereche de manusi.
- x. Lanterna frontala in bune conditii de functionare.
- y. Piolet
2.2. Echipament echipa:
Pe langa echipamentul individual, pentru proba pe echipa se pot cere:
- Coarda dinamica, lungime si diametru minime: 20m, respectiv 8mm.
- Busola
2.3. Echipament pentru vertical race:
Echipamentul individual literele a, b, c, d, e, f, g, h, i, j.
2.4. Echipament furnizat de organizator:
- Numerele de concurs trebuie sa fie purtate pe toata durata cursei doar pe coapsa dreapta si/sau pe spate (rucsac). Numerele nu pot fi infasurate sau taiate, ele pot fi revendicate dupa ce sportivul trece linia de sosire.
- La inscriere se poate da o harta cu traseele si eventual un profil.

3. Desfasurarea competitiei:
Acest paragraf este valabil pentru toate categoriile si traseele de concurs.
3.1. Sedinta tehnica:
Inaintea concursului, organizatorul poate tine o sedinta tehnica la care sunt invitati sa participe toti cei interesati (competitori, antrenori si cei implicati in organizarea competitiei).
Sedinta tehnica se va desfasura sub autoritatea directorului de cursa sau a inlocuitorului acestuia. Observatorul federal va fi prezent.
- Descrierea traseelor, (aceasta se poate face cu ajutorul unui mijloc vizual: proiector, tabla, harta la o scara mai mare), cu specificarea zonelor de schimb, a zonelor periculoase, a punctelor de control, particularitati tehnice ale traseelor si eventulalele puncte de revitalizare.
- Prognoza meteo.
- Echipamentul cerut efectiv pentru concurs.
- Programul zilei de concurs cu ore si locuri
- Timpii limita si/sau neutralizarile de timp(daca exista).
- Procedurile de securitate si cele de urmat in cazul unor abandonuri.
- Eventuale noutati.
Aceste informatii vor fi afisate si la locul cursei in zona de inscrieri.
Organizatorul, dupa consultarea observatorului federal isi rezerva dreptul de a modifica programul si traseul cursei din motive de securitate.
3.2. Comportamentul sportivilor:
Fiecare sportiv trebuie sa respecte regulile competitiei, regulile de schi alpinism agreate de FRAE, pe organizatori, oficialii, ceilalti sportivi, public, pe toata durata competitiei.
3.3. Startul:
Verificarea materialelor va începe cu 30 minute înainte de start.
Un briefing, unde se vor transmite eventualele noutati si modificări apărute, va avea loc cu 10 minute înainte de start. Intrarea in zona de start se face prin portile de acces cu minim 5 minute inainte de start. La intrarea in zona de start se vor nota numele si numarul de concurs
3.4. Traseul: - Cel putin 85% din lungimea totala trebuie parcursa pe schiuri, maxim 5% pe bocanci (poteci, drumuri forestiere), maxim 10% cu schiurile pe rucsc (creste, culoare, etc.).
- Traseul trebuie parcurs in intregime, fara scurtaturi si doar prin mijloace proprii.
- Traseul va fi marcat cu stegulete dreptunghiulare sau triunghiulare (15 X 20cm) si o inaltime de cel putin 50-70cm, astfel: verzi la urcare, rosii la coborare, galben pentru zonele pe picioare. In caz de vreme nefavorabila (ceata, etc.) marcajul traseului trebuie intarit.
- Zonele periculoase vor fi marcate cu steaguri dreptunghiulare galbene cu o bara transversala neagra. Steagurile au cel putin 40 X 60cm.
- Portiunile de urcare pe schiuri se vor face cu pieile de foca pe talpa, iar portiunile de coborare pe schiuri fara piei de foca pe talpa (daca nu au fost date instructiuni contrare de catre DC ).
- Punctele in care pieile de foca se pun sau se scot, pasajele tehnice care impun din motive de securitate punerea schiurilor pe rucsac sau folosirea coltarilor, bifurcatiile pentru diferitele categorii sunt anuntate la sedinta tehnica si vor fi materializate printr-un punct de trecere sau control.
- Pe trasee sunt amplasate puncte de control si puncte de trecere obligatorii. Participanţii trebuie sa treaca prin acestea, unde vor fi notati in ordinea sosirii(cronometraj+securitate). Ei vor trebui sa respecte indicatiile arbitrilor (ex. Luati haina de vant! ). Pentru proba pe echipe sportiviii nu pot parasi punctul de control decat impreuna.
- Daca itinerariul traverseaza sau foloseste o partie de schi, atunci partea folosita de competitori va fi separata de cea folosita de alte persoane cu plasa sau cu banda de marcaj atat in partea de sus cat si in partea de jos.
- In caz de risc datorat unei viteze prea mari, organizatorii pot introduce sicane pentru a reduce viteza, fiecare sportiv este obligat sa le respecte.
- Un sportiv ajuns din urma trebuie imediat si in mod obligatoriu sa elibereze urma pentru sportivul care striga: “PARTIE”.
- Organizatorul isi rezerva dreptul de-a opri un participant in următoarele cazuri : s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; in cazuri excepţionale.
- Orice sportiv aflat in dificultate se poate retrage din cursa din proprie initiativa. Din motive de securitate retragerea se va face doar la un punct de control si va urma procedura de evacuare anuntata la sedinta tehnica, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.Pentru proba pe echipe, daca unul din cei doi sportivi abandoneaza = echipa abandoneaza. - Retragerea va fi consemnata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
- Toti sportivii sunt obligati sa acorde ajutor unei persoane aflate in pericol. Juriul va tine cont de timpul in care s-a acordat ajutor.
- Nu este permis nici un ajutor din afara decat in caz de pericol sau schimbarea unui bat sau schi rupt. Acestea pot fi lasate fara penalizare la un punct de control. In proba pe echipe, ajutorul este permis doar intre membrii echipei.
3.5. Sosirea: - Cronometrajul se face la secunda. In caz ca se foloseste un sistem electronic, timpul si ordinea de sosire sunt date de acesta. Trecerea varfului unui schi determina ordinea de sosire.
- Daca nu sunt mijloace de departajare a doi competitori acestia vor fi declarati egali.
- Daca un competitor cade si trece linia de sosire, el trebuie sa treaca linia de sosire cu tot corpul si cu toate materialele, fara nici un ajutor din afara pentru a fi declarat sosit.
- Pentru proba pe echipe, cei doi coechipieri trebuie sa soseasca impreuna. Intodeauna va fi notat timpul ultimului coechipier care trece linia de sosire.
- La sosire se va efectua un control al echipamentului obligatoriu.
3.6. Premierea:
- Ocupantii primelor trei pozitii in clasamente trebuie sa participe la ceremonia de premiere.
3.7. Securitatea: - Pentru cazul in care vreme este foarte rea si startul nu s-a dat, se vor lua in considerare 3 variante: traseu alternativ, amanarea cursei, anularea cursei.
- Directorul de cursa dupa consultarea observatorului federal poate opri cursa din motive de securitate. Juriul de concurs va stabili punctul de control care serveste la intocmirea clasamentului. Chiar daca exista competitori care au trecut de acel punct de control dar conditiile nu permit continuarea cursei (avalansa, vreme rea, distrugerea marcajului) clasamentul se va face in functie de ordinea si timpul obtinut la punctul stabilit de juriu. Sportivii care au trecut de punctul in care s-a oprit concursul vor fi opriti in punctele de control imediat urmatoare.

4. Mediul de desfasurare, pericole: Schi alpinismul se desfasoara pe munte intr-un spaţiu neamenajat si neprotejat, de aceea exista un risc de rănire si/sau deces din pericole obişnuite pentru competiţiile outdoor. Acestea includ si nu se rezuma doar la: coliziuni cu pietre, stânci, copaci, oameni, vehicule, alte obiecte; căderi, alunecări, răni provocate de frig si/sau căldura, hipotermie, insolaţie, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, avalanşe de zăpada si/sau pamant, furtuni, animale, incendii, efort fizic.

5. Clasamente
5.1. Infractiuni si penalizari:
Infractiunile sportivilor vor fi comunicate de arbitrii prin radio, in caz de imposibilitate se va comunica mai tirziu, dar inainte de afisarea rezultatelor finale.
Penalizarile vor fi aplicate de juriu conform baremelor de mai jos. Pentru proba pe echipe, penalizarea fiecarui coechipier se va aplica echipei. Juriul poate informa daca este posibil, inainte de afisarea rezultatelor pe cei care fac obiectul penalizarii. Sportivul/echipa poate face contestatie.

Nerespectarea regulilor competitiei - de la 3 minute la descalificare.
Start fals - 3 minute
Scurtatea traseului - descalificare
Lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu cerut (in punctele de control, la sosire) cu exceptia betelor rupte lasate la arbitrii - 5 minute pentru fiecare obiect.
Lipsa unui obiect din echipament marcat cu *, daca acesta a fost cerut - descalificare
Mers fara schiuri pe o portiune de traseu in care nu s-a prevazut acest lucru - de la 3 minute la descalificare.
Comportament nesportiv fata de alţi participanţi, oficiali, public - descalificare.
Neacordarea de ajutor unui participant aflat in pericol - descalificare
Modificarea numarului de concurs - 3 minute
Nerespectarea mediului înconjurător, lasarea de echipament, ambalaje, gunoaie pe traseu - descalificare
Primirea de ajutor din exterior: material, manevre, mancare si/sau bautura in afara zonelor special amenajate sau alta forma de ajutor observata de un oficial, in afara de schimbarea unui bat sau schi rupt - de la 5 minute la descalificare.
Distanta mai mare de 20 secunde intre coechipieri (echipe) - avertizare prima abatere, 3 minute urmatoarea abatere
Parasirea unui punct de control fara coechipier. (echipe) - descalificare
Doping - descalificare.
Orice competitor clasat pe podium, absent de la premiere fara motivare - retragerea premiului

5.2. Contestatii: Contestatiile se depun in scris la Biroul de concurs in maxim 15 minute de la afisarea rezultatelor alaturi de 250 de lei (taxa de contestatie). Juriu va prezenta decizia luata, in scris in maxim o ora. Taxa nu va fi rambursata in cazul in care decizia va fi nefavorabila sportivului.
5.3. Categorii si clasamente: Clasamentele se fac insumand timpul realizat in parcurgerea traseului cu eventualele penalizari. Clasamentele competitiilor se vor face pe categorii astfel:
5.3.1. Individual + vertical race:- junior masculin si feminin 15-20 ani;
- tineret masculin si feminin 21-23 ani;
- seniori masculin si feminin 24-40 ani; sportivii de la tineret sunt clasati si la seniori;
- veterani +40 ani
5.3.2. Echipe: - masculin, feminin, mixt; master masculin (fiecare membru sa fie trecut de 40 ani).
5.3.3. Stafeta:
masculin, feminin, mixt; master masculin (fiecare membru sa fie trecut de 40 ani).

6. Dopajul:
Dopajul este strict interzis. Lista oficiala a substantelor interzise este cea stabilita de CIO. Controalele sunt realizate la cererea FRAE sau forurilor sportive nationale (Agentia Nationala pentru Sport si a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman). Ele sunt efectuate de un medic sportiv numit care va fi asistat de observatorul federal numit de FRAE. Procedurile de control anti-doping si sanctiunile corespund recomandarilor CIO. Recoltarea probelor se face cu respectarea prevederilor din normele tehnice privind organizarea controlului doping (anexa nr.4 la Ordinul Ministerului Tineretului si Sportului nr.452/29.1996). Sanctiunile ce se aplica in cazul folosirii substantelor si tehnicilor interzise de dopaj sunt cele prevazute in anexa nr. 6 a ordinului de mai sus.

7. Competitii:
In anul 2016 vor avea loc urmatoarele competitii de schi alpinism agreate de FRAE:
7.1. Campionatul National Individual:- Ski Alpinism Race 04-06.03.2016, Muntii Fagaras, Balea Lac

7.2. Campionatul National Vertical Race:

- Postavaru Night 26.03.2016, Muntii Postavaru, Poiana Brasov

7.3. Campionatul National Sprint:
- 27.03.2016, Muntii Postavaru, Poiana Brasov

7.3. Campionatul National de Schi Alpinism Uscat - schi role:
- 04-06.11.2016, M-tii Fagaras, Conacul Ursului-Piscul Negru

7.4. Cupa Romaniei (Turul de Schi Alpinism al Romaniei):

- Cupa Calimani 22-24.01.2016, Muntii Calimani, Toplita, HR – individual
- Mountain Assault 13.02.2016, Muntii Bucegi, Sinaia, PH – vertical race
- Memorial Csaba Mike 11-13.03.2016, Muntii Harghita, Madaras - individual
- Postavaru Night 26-27.03.2016, Muntii Postavaru, Poiana Brasov – vertical race

- Clasamentele Cupei Romaniei sunt open, individual, masculin si feminin.
- Acestea vor fi alcatuite pe baza punctelor obtinute in urma celor sase curse de mai sus. Vor fi luate in calcul locurile obtinute in clasamentele open, masculin si feminin.
- Clasamentele finale vor fi validate de FRAE, iar premierea se va face la ultima cursa din cadrul Cupei Romaniei.
- Punctajul pentru fiecare cursa se calculeaza conform tabelului:

Loc
Puncte
Loc
Puncte
Loc
Puncte
Loc
Puncte
1
100
15
52
29
31
43
17
2
90
16
50
30
30
44
16
3
82
17
48
31
29
45
15
4
76
18
46
32
28
46
14
5
72
19
44
33
27
47
13
6
70
20
42
34
26
48
12
7
68
21
40
35
25
49
11
8
66
22
38
36
24
50
10
9
64
23
37
37
23
51
9
10
62
24
36
38
22
52
8
11
60
25
35
39
21
53
7
12
58
26
34
40
20
54
6
13
56
27
33
41
19
55
5
14
54
28
32
42
18



De la locul 55 in jos toti sportivii care incheie cursa primesc 5 puncte, iar toti cei care au luat startul vor primi 2 puncte. In cazul in care doi sau mai multi sportivi incheie o cursa la egalitate, se vor aduna punctele corespondente locurilor respective si apoi se vor imparti la numarul de sportivi.

Niciun comentariu: